Photography Tips

Μια Εικόνα – Χίλιες Κρατήσεις

Η συνεχόμενη αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού, έχει δημιουργήσει μέσα από το διαδίκτυο, ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί ολοένα και περισσότερες χώρες να επενδύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των εικόνων που χρησιμοποιούν στη διαφημιστική τους καμπάνια, για την προώθηση του τουριστικού τους προϊόντος.
Ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία του marketing, βασίζεται στο κύριο χαρακτηριστικό που διαθέτει η εικόνα. Την ταχύτητα. Αισθανόμαστε πριν σκεφτούμε.
Οι τελικές εικόνες που προβάλετε στο κοινό οφείλουν να έχουν την ικανότητα μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρόνο (7sec) να σας ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό και να αυξήσουν την αντιληπτή αξία της μονάδας σας στα μάτια των δυνητικών πελατών σας (customer-perceived value) δημιουργώντας συναισθηματική δέσμευση.
Είναι ο No. 1 παράγοντας για κρατήσεις μέσα από το διαδίκτυο
Οι διεθνείς τάσεις που πλέον κυριαρχούν και εξελίσσονται στη βιομηχανία της φιλοξενίας, έχουν ξεκινήσει σταδιακά αλλά σταθερά, ν’ απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το κλασικό επαναλαμβανόμενο μοτίβο του 3S (Sea, Sun, Sand) δηλαδή, απεικόνιση, περιγραφή, καταγραφή και να εστιάζουν όλο και περισσότερο στα συναισθήματα και τις μοναδικές βιωματικές εμπειρίες και των ανθρώπων.
Δηλαδή από το: «δες πως είναι εκεί…»
στο: «δες τι θα ζήσεις εκεί!»
Η βιομηχανία της φιλοξενίας είναι πλέον μια βιομηχανία που επενδύει στο συναίσθημα. Παράγει και πουλάει εμπειρίες, αναμνήσεις και όνειρα. Όχι δωμάτια.
Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες και επισκέπτες επεκτείνουν πλέον τη διαμονή τους για να συνδεθούν με τον προορισμό σε ένα πιο ανώτερο επίπεδο. Αναζητούν όλο και περισσότερο βιωματικές και δια δραστικές εμπειρίες ώστε να νοιώθουν στις διακοπές τους σαν «προσωρινοί ντόπιοι» (Temporary locals).
Η φωτογράφηση ενός τουριστικού καταλύματος πραγματοποιείται πάνω στη κατανόηση της συμπεριφοράς των επισκεπτών (CRM list). Δηλαδή η οπτική του προβολή, θα πρέπει να προσεγγίζεται με το πώς το βλέπει ένας επισκέπτης του κι όχι όπως θα θέλαμε να το δείξουμε εμείς. Είναι η πιο βασική αρχή για πωλήσεις στο marketing.
Οι εικόνες μιας ξενοδοχειακής μονάδας, δεν πρέπει να περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του καταλύματος, στις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις δραστηριότητες του, αλλά να επεκτείνονται και έξω από αυτόν, συνδέοντας τον προορισμό και να περιέχουν τα εξής βασικά περιγραφικά χαρακτηριστικά:

Η δημιουργία εικόνων με περιεχόμενο από προσωπικές βιωματικές εμπειρίες, στοχεύουν στο να προκαλέσουν συναισθηματική δέσμευση στο δυνητικό καλεσμένο-επισκέπτη (customer-perceived value), για να ταυτίσει τον εαυτό του και να αγοράσει (=κράτηση), τις διακοπές του (=εμπειρίες), ώστε να εξασφαλίσει ότι θα απολαύσει αυτά που αντικρίζει στις φωτογραφίες, οδηγώντας τον σ’ επανάληψη (=repeater) και αφοσίωση (=loyalty). Είναι οι εικόνες που διηγούνται μέσα από μικρά οπτικά αφηγήματα (=storytellings), ότι κάτι ξεχωριστό έχετε «επενδύσει», όπου εκεί αναδεικνύετε τη βιωματική εμπειρία διαμονής, με σκοπό την αφύπνιση των αισθήσεων του επισκέπτη, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κατάλυμά σας.
Οι εικόνες αυτές οφείλουν να διαθέτουν τα εξής συναισθηματικά χαρακτηριστικά:

Ο βασικός ρόλος των συναισθηματικών και περιγραφικών χαρακτηριστικών έγκειται στη δημιουργία αφηγήματος (storytelling) με βάση το εκάστοτε concept που χαρακτηρίζει μια μονάδα.

Τα αφηγήματα αυτά διαθέτοντας περιεχόμενο με εικόνες υψηλής αισθητικής και ποιότητας έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν:
Τις κρατήσεις κατά 24%
Τα έσοδα κατά 40%
Τις τιμές κατά 26% ανά διανυκτέρευση
Την εκπροσώπηση στο διαδίκτυο με ενίσχυση της διαφοροποίησης

‘Έλλειψη εικόνων από storytelling, αποδυναμώνει το marketing, δεν μετατρέπει τις αναζητήσεις σε κρατήσεις και τελικά επηρεάζει αρνητικά τις πληρότητες της σεζόν.
Και μη ξεχνάτε: Αν δεν πείτε εσείς την ιστορία σας (storytelling), θα την πει κάποιος άλλος και σ΄εκείνον θα καταλήξει μέσα από το διαδίκτυο, να κάνει, κράτηση ο δυνητικός επισκέπτης.

Επίλογος
Με βάση όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, η επένδυση για την παραγωγή φωτογραφικού υλικού, θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με τη συνολική επένδυση της τουριστικής μονάδας, καθώς αποτελεί το βασικότερο και αναπόσπαστο κομμάτι της τοποθέτησης και της προώθησης του ξενοδοχείου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ = Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την επένδυση