Photography Tips

Η σημασία της δημιουργίας αφηγημάτων εμπειρίας και αυθεντικότητας στην οπτική προβολή και ανάδειξη

Η Βιομηχανία του Τουρισμού έχει οριστικά σταματήσει να προβάλλεται μόνομε το μοτίβο του 3S (Sea, Sun, Sand) και στοχεύει πλέον όλο και περισσότερο, στην αφύπνιση των αισθήσεων του θεατή. Οι σύγχρονες τάσεις προβολής που επικρατούν, είναι η παραγωγή μοναδικών εμπειριών και αναμνήσεων, μέσα από μικρά οπτικά αφηγήματα (storytellings).
Στην ουσία είναι εκείνες οι εικόνες που περιγράφουν, αναδεικνύουν μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες , ιδανικές τη δημιουργία οπτικών αφηγημάτων. Tο περιεχόμενο των αφηγημάτων αυτών στηρίζεται πάνω στη κατανόηση της συμπεριφοράς των επισκεπτών (C.R.M. list) και οφείλει να μιλάει για εμάς.
Για να κατανοήσουμε ακριβώς τον όρο storytellings (οπτικά αφηγήματα), παραθέτω μια σειρά από εφαρμοσμένες διαφημιστικές καμπάνιες σε συνεργασία με τη WebHotelier:

Όταν δε αναφερόμαστε στο μοτίβο του 3S (Sea, Sun, Sand), ο νους μας συνήθως πηγαίνει σε εικόνες όπως αυτές:

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι είναι πλέον ανούσιες και άχρηστες. Του εναντίον. Χρειάζονται για τους εξής λόγους:
⦁ Είναι απαραίτητο, η μοναδικότητα της βιωματικής εμπειρίας να προβάλλεται συνδυαστικά με την απεικόνιση και την περιγραφή, καθώς είναι ο ιδανικότερος τρόπος στη μεγιστοποίηση της επισκεψιμότητας στο website.

⦁ Η ζήτηση τους παραμένει αρκετά υψηλή τόσο από το κοινό, όσο και από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του τουρισμού όπως τους πράκτορες, ηBooking κλπ. Κυρίως από τους τελευταίους.
Αυτό που έχει πλέον αλλάξει δραματικά και οριστικά, είναι το ποσοστό όγκου που κατέχει η καθεμία αυτές τις δυο κατηγορίες εικόνων μέσα στο website του καταλύματος.
Πρωτύτερα η αναλογία των απεικονιστικών-περιγραφικών εικόνωνάγγιζε σχεδόν το 100%. Σήμερα, οι εικόνες με βιωματικές εμπειρίες και storytellings είναι αυτές που πλέον κυριαρχούν σχεδόν σε όλα τα sites.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που μου έτυχε τo προηγούμενο διάστημα. Κατά τη διάρκεια briefing σε ένα project ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου στη Θάσο. Στην ερώτηση σε ποιές από τις δυο κατηγορίες θα δοθεί βάρος η φωτογράφηση, η απάντηση της διοίκησης ήταν ξεκάθαρη και αποστομωτική: «80% βιωματικές λήψεις και 20% περιγραφικές-απεικονιστικές»

Μπορείτε να δείτε εδώ τις εικόνες με τις οποίες προβάλλεται η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα.
Το πιο ενδιαφέρον το άφησα για το τέλος. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο οι παρακάτω λήψεις πραγματοποιήθηκαν ενώ αυτό υπήρχε μόνο στα αρχιτεκτονικά σχέδια. Δεν υφίστατο στη φυσική του μορφή, καθότι δεν είχε καν ξεκινήσει καν να χτίζεται!
Το όλο concept της φωτογράφησης στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο σε βιωματικές εμπειρίες και storytellings.

(Το δωμάτιο είναι δωμάτιο πιλότος, πιστό αντίγραφο που κατασκευάστηκε μέσα στους χώρους του εργοστασίου των επίπλων. Η θέα από το μπαλκόνι είναι πραγματική).

Το project αυτό, έδωσε τη δυνατότητα στο τμήμα marketingνα ξεκινήσει δυναμικά την προώθηση των κρατήσεων, κανονικά, σαν να ήταν το ξενοδοχείο αποπερατωμένο, έτοιμο να λειτουργήσει. Όταν έφτασε η στιγμή να ανοίξει τις πόρτες και να υποδεχτεί τους πρώτους καλεσμένους του, το ποσοστό των κρατήσεων που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της ανέγερσής του, ήταν πολύ ικανοποιητικό.

Σας παραθέτω εδώ το έντυπο του ξενοδοχείου, πάνω στο οποίο, βασίστηκε το marketing, για προώθηση των πωλήσεων και την προώθηση στα κανάλια.

Οι ιδιαιτερότητες των βιωματικών εικόνων έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
⦁ Στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στην αφύπνιση των αισθήσεων του κοινού.
⦁ Η σημασία τους είναι καθοριστική, για τη μετατροπή των αναζητήσεων σε κρατήσεις.
⦁ Περιέχουν μοναδικά, αυθεντικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε συναισθηματική δέσμευση.
⦁ Παίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της διαφοροποιημένης και προσωποποιημένης μοναδικής εμπειρίας.
⦁ Είναι ιδανικές για γραφιστικές εφαρμογές
⦁ Διαθέτουν χρονική ανθεκτικότητα. (Δε φθείρονται γρήγοραστα μάτια του θεατή).
⦁ Ιδανικές για πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές (website, socialmedia, brochure)
⦁ Άνετη και εύκολη ενσωμάτωση στην εφαρμογή τους, με τις υπάρχουσες ή τις μελλοντικές εικόνες.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα από projects που διαθέτουν και τις δυο αυτές διαφορετικές κατηγορίες-τάσεις. Αρκετά από αυτά έχουν μεταξύ τους μικρή ή μεγάλη χρονική διαφορά στο χρόνο της υλοποίησης τους.

Μερικά ακόμα παραδείγματα όπως:
⦁ Iδανικές εικόνες για εφαρμογή κειμένου στον ελεύθερο χώρο που διαθέτουν:

⦁ Storytelling για κοινωνικό μήνυμα

Επίλογος
Oι παραγόμενες εικόνες που χρησιμοποιούνται για τη τουριστική προβολή, οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι, ο δυνητικός μας επισκέπτης θα λάβει όλα εκείνα τα κατάλληλα ερεθίσματα, που θα του προκαλέσουν ανάλογα συναισθήματα, για να του διεγείρουν φαντασία, ώστε να ανταποκριθούν σε όλες τις προσδοκίες του, με σκοπό ν’ απολαύσει ανεπανάληπτες μοναδικές και αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες.

Για να τις μεταφέρει μαζί του πίσω στη χώρα του.